• אורי לנגליב

סיפור על אבטיח - לא על עץ ולא על שיח

על פי הפילוסופיה הסינית, לכל עונת השנה יש השפעות שונות על גוף ונפש של האדם.  לכל עונה  משויך רגש מסוים, איבר גופני מסוים, צבע מסוים, התנהלות מסוימת וכך כמובן גם המזונות ... מין טרמינולוגיה מטפורית פשוטה למדי, אך מלאה בחכמה קיומית.


אבטיח - אימא אדמה יודעת מה טוב


עונת הקיץ, שכעת אנו בשיאה, מאופיינת על ידי הצבע האדום, כצבע פנים האבטיח. הקליפה הירוקה - צבעה ירוק כצבע עונת האביב שעברה לה, וחיבורו של האבטיח הוא לצבע החום - צבע האדמה - התחלה וסוף של המעגל הקוסמי. בקיץ חם ויבש, נגיסה באבטיח קריר ומתוק מעוררת ומפנקת. טעם המתיקות מזכיר לנו בחלק הקדום במוחנו שיש לנו אמא - אמא אדמה (הטעם המתוק מאפיין את אלמנט האדמה), שיודעת מה טוב  לנו ומתי כדאי לאכלו.  אחרי הביס העיניים נעצמות במקצת כששפע רב הופך לנוזל ויוצר בלבול נעים: הנגיסה הייתה במוצק, אך התחושה כשל נוזל. 


לא רק טעים, אלא גם בריא - סגולותיו של האבטיח

כדאי שנדע שעם התענוג אנחנו סופחים לתוכנו מגוון  נאה של מינרלים וויטמינים  שנמצאים באבטיח, וכמה חומרים שמשפיעים לטובה על תפקוד הלב (שעל פי הסינים, הנו האיבר "המשויך" לעונת הקיץ)

ועל מערכת הדם, בזכות הציטרולין  שמשתנה לארגינין  (חומצות אמינו), הליקופן (אנטי אוקסידנט ), ויטמין C, בטא קורטן ועוד... ושתדעו שאבטיח נחקר בהקשרו לבריאות תקינה  ולמניעת נזקי קרינה ולשיקומו של העור. כאמור - אימא אדמה יודעת מה טוב לנו.   האבטיח מכיל סוכר ולכן באכילתו באופן מאוזן כדאי לערב גם את החלק הלבן, שהוא נוקשה יותר ומחייב לעיסה ארוכה יותר, שגורמת להפרשת רוק מרובה המפרקת את הסוכר, מעלה את כמות הסיבים מול כמות הסוכר ומאזנת בכך את הערך הגליקמי.



אם נחזור רגע אל הפילוסופיה הסינית, אחד ממאפייני הקיץ הבולטים הנו חוסר הסבלנות (שמתם לב?) והוא מתאזן באכילה שקטה ורגועה של כל חלקי האבטיח, למעט החלק הירוק שעליו אפשר לוותר:-).

עיכול מיטבי מאפשר ספיגה טובה של כל חומרי התזונה הנפלאים ששומרים על בריאותנו, וישאיר אותנו בתחושת שובע לאורך זמן. 


אבטיח לשימוש במונו דיאט


האבטיח נחשב ל''סוליסט'', במובן שלא מומלץ לערבבו עם מזונות אחרים, ולכן במצב של בריאות טובה ותקינה אפשר לאכלו במתכונת של ''מונו דיאט'' - מושג שמאפיין אכילה מועטת  מידי פעם - על מנת לתת מנוחה מעודנת למערכת העיכול. במסגרת אכילה זאת, כשמתעורר הרעב בבוקר  חם ולח ורגוע, אכלו (או שתו) בנחת כמה פרוסות אבטיח. בהמשך היום אכלו שוב . בין לבין יש להקפיד על שתייה ומנוחה. יש להפסיק לאכול לפני שקיעת השמש. זוהי דרך נפלאה לאפשר לגוף לחזק ולטהר את עצמו.

ההסתייגות ל''מונו דיאט'' היא במקרים של חולי או לקיחת תרופות. בתנאים אלה לפני קיום מונו דיאט, יש להתייעץ עם רופא (כזה שמבין עניין).


ולסיכום...

האבטיח  בקיץ הוא מתנה גדולה (בעיקר כשהוא אורגני) לנו מאמא אוהבת, וכמו כל מתנה כדאי לקבלו בהכרת תודה ובהוקרה רבה. ועוד משהו: יודעי דבר, שזוכרים שנים רבות אחורה, טוענים שהשנה האבטיחים טובים במיוחד. 


  • Facebook Social Icon

צרו קשר:

052-309-1006

arkanaisrael@gmail.com

©2018  כל הזכויות שמורות לארקנה תוספי תזונה